Menu




INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU – Bauskas novada Codes pagasta z/s Pārupes

Intervija 17.02.2023   

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU – Bauskas novada Codes pagasta z/s Pārupes


100 hektāru uz cilvēku

Augkopības saimniecībā Pārupes ar 400 hektāriem tiek galā četri ģimenes locekļi un tā arī tiek rēķināts, ka uz katriem simt hektāriem nepieciešams viens kārtīgs darbinieks.

Ģimenes saimniecības vadošie darbinieki, tēvs un dēls – Modris un Rihards Ceplīši, stāsta par uzņēmuma attīstību un dalās ar pieredzi tehnikas parka veidošanā.

- Zemnieku saimniecību Pārupes 1990. gadā dibināja Riharda vectēvs Ādolfs un sāka ar 18 piešķirtajiem hektāriem, kā Breša zemnieks. Tad nāca klāt vēl 27 hektāri atgūtās senču zemes. Pakāpeniski zeme tika pirkta klāt un kaut kādas platības nomātas. 2010. gadā apsaimniekošanā jau bija ap 700 hektāru. Tiesa, liela daļa no šīm platībām Skaistkalnes pusē bija labāk piemērotas dārzeņu audzēšanai, nevis graudkopībai. Tad nolēmām, ka platības jāsamazina un vairāk jākoncentrējas uz efektivitāti. Pašlaik apsaimniekojam 415 hektārus, no kuriem ap 300 hektāru ir pašu īpašumā, bet pārējās platības nomājam.

Tagad saimniecības centrs ar biroju, darbnīcām un tehnikas novietni atrodas pašā Bauskā. Aptuveni puse apsaimniekojamo platību atrodas tepat netālu Codes pagastā, bet pārējās ir Skaistkalnes pusē, kur tālākais lauks ir 35 kilometru attālumā no saimniecības centra. Pie Skaistkalnes ir arī mūsu lielākais lauks 51 hektāra platībā. Taču tajā apkaimē augsnes nav tik labas, kā šeit pie Codes. Tur pat vienā ne tik lielā laukā var būt dažādu tipu augsnes. Codes apkārtnē mums lielākais lauks ir 31 hektāra platībā.

Ģimenes saimniecība

Darbinieku ziņā rēķinām, ka uz 100 hektāriem nepieciešams viens cilvēks. Faktiski esam ģimenes saimniecība, jo pamatā strādājam četri – mēs un vēl divi brālēni. Ražas novākšanas laikā ņemam talkā vēl vienu traktoristu un kravas auto šoferi. Šoruden sauso apstākļu dēļ varējām graudus pa taisno transportēt uz ostu, tādēļ papildus ņēmām kravas auto pakalpojumu.

Mums ir izveidojusies laba sadarbība ar uzņēmumu Linas Agro un viņi mums nodrošina arī agronoma pakalpojumu.

Raža šogad nebija tik laba, kā cerējām. Kviešus nokūlām vidēji 6 tonnas no hektāra. Graudiem bija slikti tilpuma masas rādītāji.

Rudenī apsējām 100 hektāru ar ziemas rapsi un 240 hektāru ar ziemas kviešiem. Par cik nākamgad vajadzēs vismaz četras kultūras, tad pavasarī sēsim vasaras kviešus un pupas vai miežus.

Traktori un kombaini

Līdzīgi kā visiem tajos laikos, arī mums sākumā bija padomju tehnika. Kā Breša zemniekiem bija iespēja iegādāties divus jaunus Belarus traktorus un uz trīs saimniecībām kopīgi jaunu Sampo kombainu. 2004. gadā nopirkām jaunu New Holland kombainu un kopš tā laika esam palikuši uzticīgi šā zīmola traktoriem un kombainiem. Veco traktoru vai kombainu dīleris atpērk, un mēs ņemam jaunu.

Pašlaik saimniecības tehnikas parkā ir divi šīs markas kombaini un pieci traktori: New Holland CS 6080 (2012) ar 6,3 metru hederu un New Holland CX 8070 (2017) ar 7,6 metru hederu, kā arī New Holland traktori TM 155, T 7510, T 7070, T 7.225 un T8.435 Genesis ar kāpurķēdēm. Tas ir saimniecības jaunākais un jaudīgākais traktors, kuru iegādājāmies šogad. Noteikti jāpiebilst, ka kāpurķēdes aizmugures riteņu vietā ir ļoti laba lieta.

Sīkākiem piemājas darbiem vēl ir saglabājušies pāris vecie traktoriņi – Belarus un T-25.

Cita tehnika

Šogad nopirkām arī jaunu kāpurķēžu ekskavatoru JCB 210X.SC, kuru plānojam izmantot dažādiem darbiem, tostarp arī meliorācijas sistēmas uzlabošanai. Vēl šogad iegādājāmies jaunu sējmašīnu Pöttinger Terrasem C6.

Jau trešo gadu izmantojam bezaršanas tehnoloģiju ar minimālo augsnes apstrādi. Tā ka abi Kverneland pieckorpusu arkli pēdējā laikā netiek izmantoti. Rugaini apstrādājam ar Väderstad Carrier 820 diskiem.

Rapša sējai izmantojam rugaines kultivatoru – dziļirdinātāju Pöttinger Synkro 5030 ar sīksēklu sējmašīnu Tegosem 500. Tas ļauj reizi četros gados visiem tīrumiem veikt dziļirdināšanu.

No augsnes apstrādes tehnikas mums vēl ir trīsmetrīgi Lemken Rubin 9 diski un Multiva Topline Cross 800 kultivators.

Augu aizsardzības līdzekļu iestrādei un mēslošanai izmantojam Rauch izkliedētāju un Agro 4200 (24 m) smidzinātāju. Rauch kalpo jau piecus gadus un ar to esam ļoti apmierināti, bet desmit gadus vecais Lietuvā ražotais smidzinātājs gan tuvākajā laikā būs jāmaina.

Dažādiem transporta darbiem mums ir Volvo kravas vilcējs (2007), kā arī dažādas traktoru piekabes un treileris. Lielo graudu pārkraušanas piekabi Western 25 GR (2015) iegādājāmies lietotu. Vēl ir divas Fliegl piekabes. Tāpat saimniecībā jau vairākus gadus kalpo Peugeot Boxer kravas busiņš un VW Transporter ar kravas kasti.

PROFI LATVIJA NR.33 (2022-10)

 





gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jūs varētu interesēt arī


Intervija

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Dienvidkurzemes novada Nīcas pagasta SIA Otaņķu Dzirnavnieks...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

Vecsiljāņu pamatnodarbošanās ir piena lopkopība, taču ne maz...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

AS Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale nodarbojas ar pie...