Menu




INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU – Tukuma novada Jaunpils pagasta z/s Mazstrautiņi

Intervija 17.11.2022   

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU – Tukuma novada Jaunpils pagasta z/s Mazstrautiņi


Ar gādīgu attieksmi pret tehniku

Mazstrautiņu tehnikas parkā ir tik daudz dažādu lauksaimniecības mašīnu, ka pietiktu vēl vismaz vienai tādai pašai saimniecībai. Saimnieks teic – labāk trīs lietoti traktori, nekā viens jauns.

Zemnieku saimniecības īpašnieks Ainars Kalps kopā ar dēlu Aigaru stāsta par Mazstrautiņu attīstību un pieredzi tehnikas parka veidošanā.

- Saimniecība tika dibināta 1998. gadā, kad pēc Lauksaimniecības akadēmijas beigšanas nolēmu veidot pats savu saimniecību. Ap senču mājām pagasts piešķīra 19 hektārus zemes un vēl aptuveni 40 hektārus ņēmu nomā. Tā arī sāku ar 60 hektāriem un vienu Belarus traktoru. Tad apstrādājamās platības pieauga līdz 100 hektāriem un vajadzēja jaudīgāku tehniku. Nākamais bija traktors T-150 un parādījās pirmais rietumos ražotais traktors – lietots Ford.

Pakāpeniski zemes platības auga un tagad apsaimniekojam 300 hektārus, no kuriem aptuveni puse ir sava zeme, bet pārējā tiek nomāta. Apkārtnē brīvas zemes nav, tā ka par īpašu paplašināšanos nav ko domāt.

Šogad aptuveni 50 hektārus aizņem ziemas rapsis, 150 hektāros ir ziemas kvieši, pārējās platībās ir iesēti vasarāji – mieži, kvieši un zirņi.

Augsnes ir vidēji auglīgas, tālākais lauks atrodas piecu kilometru attālumā no saimniecības centra, bet lielākoties visas platības ir tuvākajā apkārtnē.

Kādreizējais kolhoza šķūnis ir gana liels, tādēļ visu svarīgāko tehniku varam novietot zem jumta un vēl atliek vieta kaltei Mepu M365K (2015) un graudu novietnei.

Esam Latraps biedri un tur arī nododam visu ražu. Saimniecībā ar visiem darbiem tiekam galā divatā ar dēlu. Ražas novākšanas laikā ņemam vienīgi kravas auto pakalpojumu.

Pārsvarā visas platības aram. Esam mēģinājuši minimālo augsnes apstrādi ar diskiem, taču secinājām, ka mūsu apstākļos aršana tomēr ir labākais. Vienīgi rapsi tagad sējam ar nesen iegādāto Evers dziļirdinātāju uz kura ir sīksēklu sējmašīna.

Kombaini un traktori

Lielākoties visa tehnika iegādāta lietota. Saimniecībā ir divi no Francijas atvesti 2010. gada izlaiduma kombaini Deutz-Fahr 6090 ar 7,3 un 6,3 metru hederiem. Viens iegādāts pirms trīs gadiem, bet otrs pērn. Mūsu apstākļos ražas novākšanai labvēlīgs laiks parasti ir visai īss, tādēļ labāk, ja ir divi kombaini.

Jaudīgākais saimniecības traktors ir New Holland TG 285 (2014), tāpat ir arī Case 7210 (1997), 240 zirgspēku Fiat Agri (1999), New Holland 8560 (1997), Ford 8630 (1993) ar frontālo iekrāvēju, Ford TW 25 (1989) un K-701 (1989).

Visi traktori izskatās labi uzturēti un vairāki ir arī rūpīgi pārkrāsoti. Uzreiz var redzēt saimnieka gādīgo attieksmi pret tehniku.

Manuprāt, labāk trīs vecāki traktori, nekā viens jauns. Arī cita tehnika daudzās pozīcijās ir pa divi un pat vairāk – lai būtu rezerve, ja gadās kāds defekts.

Cita tehnika

Saimniecībā ir arī divi 24 metru piekabināmie miglotāji Hardi (4,2 t) un Amazone (4,5 t), kā arī nesen jauns iegādāts Amazone minerālmēslu kliedētājs un Bredal piekabināmais kliedētājs.

Vēl tehnikas parkā ir teleskopiskais iekrāvējs Matbro TS 280 (1986), vairāki ekskavatori Liebherr un daži citi ekskavatori.

Transporta darbiem kalpo pavecs Scania kravas auto un divas traktoru piekabes, kas iegādātas jaunas – Andrava (16 t) un Metalfo (12 t) ar izkraušanas šneku.

Tehnikas parkā ir trīs Overum arkli – viens septiņkorpusu un divi seškorpusu. Vēl augsnes apstrādei ir pašu rokām izgatavota šļūce (saliekama 8 m), Dalbo šļūce ar veltni un zaru kultivatoru (6 m), HE-VA šļūce ar diskiem un veltni (8 m), Väderstad diski (6 m) un kultivators, kā arī vēl citi agregāti.

Pateicoties tam ka augsnes apstrādei ir tik daudz dažādu agregātu, iespējams izvēlēties konkrētajiem apstākļiem piemērotāko, lai iegūtu pēc iespējas labāku rezultātu.

Nākotnē ir doma iegādāties Väderstad TopDown, tad varētu pamēģināt iztikt bez aršanas. Pārsvarā visas platības apsējam ar Väderstad Rapid 600 P sējmašīnu.

Jauns dziļirdinātājs

Rapša sējai nesen pie Winkler iegādājāmies jaunu Austrijā ražotu dziļirdinātāju Evers Java WDS-7 ar sīksēklu sējmašīnu P-Box STI un veltņiem Saturnus S62-30. Šādu tehnoloģiju izvēlējāmies, jo sējot rapsi, reizi 4 – 5 gados visus laukus tad izdodas apstrādāt ar dziļirdinātāju. Šāda tehnoloģija rapša sējai īpaši laba ir sausākos gados, jo augsne tiek mazāk kustināta un tādējādi nezaudē mitrumu. Ar Winkler mums jau bija izveidojusies veiksmīga sadarbība dažādu rezerves daļu iegādē un tad pērn nolēmām pie viņiem iegādāties šo dziļirdinātāju. Pagājušajā rudenī ar to apsējām 80 hektārus, taču augsne bija ļoti mitra un negāja tik viegli. Cerams, ka šogad būs labvēlīgāki laika apstākļi.

PROFI LATVIJA NR.32 (2022-7)

 





gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jūs varētu interesēt arī


Intervija

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Dienvidkurzemes novada Nīcas pagasta SIA Otaņķu Dzirnavnieks...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

Vecsiljāņu pamatnodarbošanās ir piena lopkopība, taču ne maz...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

AS Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale nodarbojas ar pie...