Menu




Akmeņu savākšanas iekārta Stoneless

Ziņas 15.04.2024   

Akmeņu savākšanas iekārta Stoneless

Kvadraciklam vai minitraktoram piekabināms akmeņu savācējs Stoneless ļauj vienam cilvēkam paveikt nogurdinošo akmeņu novākšanas darbu.

Dāņu lauksaimnieks Sērens Kristensens daudzus gadus ar rokām vāca akmeņus no tīrumiem savā 400 hektāru ģimenes saimniecībā. "Tas bija nogurdinošs darbs, kas jādara katru gadu," viņš atceras. Meklējot gudrāku risinājumu, viņš secināja, ka pēdējos gados akmeņu vākšanas jomā nekas jauns nav radīts. Tāpēc radošais dānis ķērās pie darba, lai izstrādātu risinājumu, kas akmeņu novākšanu padarītu vienkāršāku.

Pirmie prototipi bija gatavi testēšanai 2018. gadā, bet pirmās komerciālās mašīnas sāka darboties Dānijā 2019. gadā.

Stoneless tiek raksturota kā vienkāršas konstrukcijas un elastīga iekārta, kas ļauj lauksaimniekam savākt akmeņus pat citu darbu starplaikā. Iekārta izgatavota no cinkota tērauda (pašmasa 400 kg) un vadība notiek ar vadības kārbu uz kvadracikla (ieteicams 500 cm3+) stūres.

Kad tiek sastapts akmens (maksimālais diametrs 50 cm), operators nolaiž savācējroku, ko var raksturot kā hidrauliski darbināmu ekskavatoru. To var arī iespiest augsnē, lai izceltu akmeņus no zemes. Rotors notur akmeni pret to. Pēc tam tiek pacelts gan rotors, gan ekskavatora plāksne, un akmens tiek ievelts tvertnē (izgāžama uz aizmuguri, lai izbērtu akmeņus lauka galā vai iekrāvēja kausā).

Ražotājs lēš, ka akmeņus ir iespējams vākt ar ātrumu 5 – 10 ha/h, kas, protams, ir atkarīgs no akmeņu daudzuma. Iekārtas četri platie riteņi palīdz pasargāt sējumus.

Stoneless savāc akmeņus ar diametru 6 – 50 cm, bet tvertnes kravnesība ir 500 kg.

Kristensena kungs ir pārliecināts, ka viņa radītajai iekārtai ir liels potenciāls: "Mūsdienās nepieciešami elastīgi risinājumi, kas ne tikai risina problēmas, kas saistītas ar kvalificēta darbaspēka atrašanu, bet arī padara akmeņu savākšanu par vienkāršu darbību, kurai vienmēr var atrast laiku."

Latvijā Stoneless akmeņu savākšanas iekārtu tirgo uzņēmums Mekro Agro un tās cena ir 10 270 eiro bez PVN.

 





gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jūs varētu interesēt arī


Ziņas

John Deere jaunās H sērijas mežizstrādes mašīnas

John Deere jaunās H sērijas mežizstrādes mašīnas

Pagājušajā nedēļā Somijā norisinājās John Deere H sērijas ha...

Ziņas

Pilnveidots Kuhn Optimer

Pilnveidots Kuhn Optimer

Jaunā Kuhn Optimer disku kultivatora 12,5 m versija izstrādā...

Ziņas

Avant e-sērijas elektriskie iekrāvēji

Avant e-sērijas elektriskie iekrāvēji

Avant e-sērijas trešās paaudzes elektriskie iekrāvēji ir apr...