Menu




INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU – SIA Priedes AG

Intervija 02.06.2023   

INTERVIJA AR MEŽSAIMNIEKU – SIA Priedes AG


Pilna cikla mežizstrādes uzņēmums

Priedes AG galvenie darbības virzieni ir meža īpašumu un augošu koku cirsmu pirkšana visā Latvijā, mežizstrāde un meža apsaimniekošana. Uzņēmums lepojas ar savu moderno mežizstrādes tehnikas parku, kā arī profesionālajiem darbiniekiem.

SIA Priedes AG ir pilna cikla mežizstrādes uzņēmums, kurš šogad svinēs savu desmit gadu jubileju. Sākotnēji nelielais ģimenes uzņēmums nu izaudzis par Latvijas mežizstrādes tirgus nopietnu dalībnieku, nodarbinot ap 50 darbinieku. Vēl jāpiebilst, ka tas ir 100% Latvijas kapitāla uzņēmums.

Talsos bāzētais uzņēmums darbojas visā valstī un tikai privātajā sektorā. Piemēram, šeit redzamajos attēlos darbi norit samērā lielā meža masīvā Balvu novadā.

Uzņēmums uzskata, ka rūpes par saviem darbiniekiem ir viens no svarīgākajiem faktoriem, tāpēc tajā pulcējas nozares labākie speciālisti. Savukārt labs un novērtēts speciālists vienmēr rūpēsies par viņam uzticēto tehniku. Mežizstrādes nozarē svarīga ir tehnika, kas nepieviļ, jo tā ļauj apsaimniekot uzticētos mežus profesionāli un ilgtspējīgi.

SIA Priedes AG mežizstrādes meistars Indars Višņevskis stāsta par uzņēmuma darbu un pieredzi tehnikas parka veidošanā.

– Sākotnēji uzņēmumā visus ar tehniku saistītos darbus centās ņemt ārpakalpojumā. Diemžēl mūsu prasībām atbilstīgā apjomā un kvalitātē mežizstrādes pakalpojumu iegūt nav iespējams. Tādēļ pirms trim gadiem tika izveidots savs tehnikas parks, kurā ietilpst jaunākie John Deere harvesteri un forvarderi, kā arī speciāli mehāniķa vajadzībām aprīkots mikroautobuss un vēl dažādi citi transportlīdzekļi. Uzņēmumam ir arī sava remonta bāze. Nepieciešamības gadījumā ārpakalpojumā ņemam gan mežizstrādes darbus, gan dažādus citus darbus: apaļkoku transportēšanu ar kokvedējiem, meža stādīšanu un kopšanu, kā arī citus darbus. Ar daudziem pakalpojumu sniedzējiem jeb kontraktoriem ir izveidojusies ilgstoša un laba sadarbība.

Jau no pirmsākumiem tehnika tika iegādāta jauna, lai visus darbus varētu paveikt ātri un kvalitatīvi.

Tehnikas parks pakāpeniski tiek palielināts un atjaunots, jo mežizstrādes tehnika tiek noslogota 24 stundas, 7 dienas nedēļā.Ļoti liela nozīme ir dīlera nodrošinātajam servisam – tā pieejamībai gan reģionālā, gan laika ziņā un, protams, meistaru kvalifikācijai, kas mūsdienās ir ļoti aktuāls jautājums. Tāpēc strādājam ar John Deere tehniku, kas ir uzticama, un Intrac Latvija nodrošinātais serviss ir kvalitatīvs.

Pašlaik mūsu mežizstrādes tehnikas parks sastāv no četriem John Deere 1170G harvesteriem un četriem John Deere forvarderiem (1510G un 910G). Meža tehniku plānots ekspluatēt līdz aptuveni 20 tūkstošiem motorstundu, kas varētu būt kādi četri darba gadi, un tad mainīt pret jaunu. Mežizstrādes mašīnām, ja ir zemas nestspējas augsnes, noteikti izmantojam riteņu ķēdes, bet īpaši smagiem apstākļiem mums ir arī īpašas platās purva ķēdes.

Meža tehnikas operatori ir diezgan liela problēma visai nozarei. Mēs piedāvājam tirgus apstākļiem konkurētspējīgu atalgojumu, līdz ar to visi darbinieki ir uzticami, un gandrīz puse strādā jau kopš pirmsākumiem.

Uzņēmuma tehnikas parkā ir 12 Toyota Hilux un Mitsubishi L200 pikapi, kuri ikdienā tiek intensīvi izmantoti samērā smagos apstākļos. Piemēram, es ar savu Hilux mēnesī nobraucu 10–12 tūkstošus kilometru. Pieredze liecina, ka Toyota Hilux ir ļoti uzticama mašīna – bez nopietniem remontiem ar to var mierīgi nobraukt vismaz 400 tūkstošu kilometru.

Priedes AG 2022. gada laikā savos meža īpašumos un iegādātajās cirsmās izstrādāja 210 000 m3 dažādu veidu apaļkoku un pastāvīgi palielina iegādātās meža platības un izstrādātos apjomus. Uzņēmumam ir FSC® (Forest Stewardship Council) Piegādes ķēdes un Kontrolētās koksnes sertifikāts.

PROFI LATVIJA NR.34 (2023-2)





Jūs varētu interesēt arī


Intervija

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Intervija ar SIA Otaņķu Dzirnavnieks valdes priekšsēdētāju Ričardu Riepšu

Dienvidkurzemes novada Nīcas pagasta SIA Otaņķu Dzirnavnieks...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Aizkraukles novada Bebru pagasta SIA Vecsiljāņi

Vecsiljāņu pamatnodarbošanās ir piena lopkopība, taču ne maz...

Intervija

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

INTERVIJA AR LAUKSAIMNIEKU: Viļānu novada Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale

AS Lopkopības izmēģinājumu stacija Latgale nodarbojas ar pie...