Menu




Precīzā mēslošana ar Atfarm – lieto slāpekli efektīvi

Satura mārketings 08.03.2023   

Precīzā mēslošana ar Atfarm – lieto slāpekli efektīvi

Kopš 2022. gada marta Yara Latvijā piedāvā jaunu slāpekļa pārvaldības rīku – Atfarm. Programma šobrīd ir pieejama bez maksas un ikvienai saimniecībai Latvijā 12 mēnešu periodā kopš reģistrācijas brīža. Ar lauku augšuplādes funkciju ir iespējams izveidot mainīgās slāpekļa mēslojuma devas kartes jebkura izmēra laukam gan lielās, gan mazās saimniecībās.

Precīzajām lauksaimniecības tehnoloģijām ir aizvien pieaugoša loma saimniecības pārvaldībā – tās palīdz aprēķināt slāpekļa lietojuma devu, balstoties uz konkrētā auga vajadzību pēc slāpekļa, uzraudzīt augu biomasu un noteikt optimālo brīdi slāpekļa izkliedei. Uzņēmuma Yara piedāvātais digitālais rīks Atfarm Latvijā pieejams jau otro sezonu, un šobrīd to aktīvi lieto vairāk kā 250 lauksaimnieku.

Tāpat tirgū ir pieejami citi Yara slāpekļa pārvaldības rīki: Yara N-Sensors un Yara N-Testeris, kas prasa finansiālas investīcijas. Tā kā Atfarm ir lietojams bez maksas, tā ir iespēja izmēģināt, kā strādāt precīzāk, lietojot unikālo Yara N-Sensora algoritmu.

Precizitāte, kas balstīta uz 25 gadus ilgu pieredzi

Atfarm ir Yara izstrādāts digitāls risinājums mainīgās slāpekļa devas izkliedei – tas palīdz izkliedēt slāpekli atbilstoši augu vajadzībai un plānotajai ražai – tieši tik, cik nepieciešams konkrētajā vietā un laikā. Tas veidots, pamatojoties uz 25 gadus ilgiem izmēģinājumiem, biomasas datiem un Yara digitālo inženieru zināšanām par mēslojuma nepieciešamību.

"Šādi ilgtermiņa dati un zināšanas ir tikai Yara piedāvātajos slāpekļa pārvaldības rīkos – Atfarm un Yara N-Sensorā. Jāpiebilst, ka Atfarm nevar aizstāt Yara N-Sensoru, jo neviens rīks nav tik precīzs kā Yara N-Sensors, kas veic mērījumus šeit un tagad un kuram netraucē mākoņu daudzums. Tomēr, sākot lietot Atfarm, vienkāršā veidā var sākt strādāt precīzāk un tas dos lielāku ieskatu, kādi ir ieguvumi no precīzās mēslošanas." Tā par Atfarm stāsta Yara Latvija agronome – konsultante Daiga Sergejeva, un piebilst: "Pareiza slāpekļa devas izmantošana ir pirmais solis, lai sasniegtu pilnu ražas potenciālu. Atfarm ir vienkārši lietojams rīks, kas informē saimnieku par lauku stāvokli un palīdz pieņemt lēmumus par turpmāko mēslošanas plānu. Mainīgās mēslojuma devas ir veids, kā varam pielāgot mēslošanu atbilstoši augu mainībai, izlīdzinot laukus un iegūstot plānoto ražu ar izlīdzinātu kvalitāti. Būtiski – samazinot izlietotā slāpekļa daudzumu un optimizējot tā lietojumu, var virzīties tuvāk ES Zaļā kursa uzstādījumiem. Šis ir īstais brīdis, kad sākt lietot slāpekļa pārvaldības rīkus, lai saimniekotu vēl efektīvāk".

Labs instruments lēmumu pieņemšanai

“Mūsu pieeja saimniekošanai pēdējos gados ir būtiski mainījusies – esam pārgājuši uz tiešās sējas tehnoloģiju un mainījuši arī mēslošanas stratēģiju. Jau divus gadus izmantoju arī Yara N-Testeri. Sākotnēji pāriet uz mēslošanu, paļaujoties uz tehnoloģiju datiem, ir grūti, kad ir pierasts saimniekot savādāk. Atfarm sāku lietot 2022. gada sezonā ar mērķi mēslot vēl precīzāk. Resursu dārdzība šobrīd vairs neatļauj kaisīt slāpekli saturošu mēslojumu visur vienādi, un tas arī nav nepieciešams. Atfarm ir ļoti viegli lietot – paņemam jaunāko satelītattēlu, ievadām pēc Yara N-Testera mērījumiem vidējo slāpekļa mēslojuma vērtību. Tālāk Atfarm piedāvā savu skatījumu, kā lauks būtu jāmēslo. Un pat tajā brīdī, kad mūsu neapmierina piedāvātais plāns, atsevišķiem nogabaliem var nomainīt vērtības uz mums vēlamajiem. Pēc tam karti importējam terminālī un vienkārši braucam pa lauku. Manuprāt, būtiskākie ieguvumi, lietojot Atfarm, ir izlīdzinātāki sējumi, slāpekļa minerālmēslojuma ekonomija un mēslošana tik, cik tas ir nepieciešams – uz lauka nav pārbagātība vai deficīts,” tā par savu pieredzi ar Atfarm stāsta Aivars Cimermanis, z/s “Aņģi” saimnieks.

Jāpiebilst, ka A. Cimermanis labprāt izmēģina jaunās tehnoloģijas, lai veicinātu saimniecības attīstību. Tiešās sējas metode šajā saimniecībā tiek apgūta Latvijas Dabas fonda projekta “LIFE CRAFT: Klimata atbildīga lauksaimniecība Latvijā” ietvaros.

Lietotājam draudzīga sistēma, kas pastāvīgi tiek pilnveidota

Šobrīd Atfarm galvenās funkcijas ir augu biomasas uzraudzība, mainīgo slāpekļa mēslojuma devu kartes (VRA) izveide, N uzņemšanas karte, laikapstākļu rīks, kas ir īpaši noderīgs pavasarī, jo tajā ir redzama augsnes temperatūra, un fotoattēlu analīze (mobilajā versijā).

Atfarm nodrošina lietotājam nepārtrauktu pieeju savu lauku attēliem ar ESA Sentinel-2 satelītu starpniecību. Atfarm ar patentēto Yara N-Sensora algoritmu analizē saņemtos attēlus, izveidojot biomasas kartes. Biomasas atšķirības uz lauka tiek attēlotas ar krāsu skalu palīdzību – no vāji līdz spēcīgi attīstītiem augiem.

Atfarm piedāvā 5 dažādas kartes, kas izmantojamas atbilstoši vajadzībai – lauku robežu atrašanai; lauka stāvokļa pārbaudei; biomasas noteikšanai augu agrīnajās attīstības stadijās; karte, kas piemērota vēlīnajām attīstības stadijām un slāpekļa līmeņa noteikšanai augos. Ņemot par pamatu biomasas karšu datus, Yara N-Sensora algoritms aprēķina, cik daudz slāpekļa mēslojums ir nepieciešams konkrētajā vietā uz lauka.

Saimniecības laukus iespējams ātri augšuplādēt, izmantojot shape (.shp) formāta failu ar visām savu lauku kontūrām, ko var iegūt LAD EPS sistēmā. Tad ar pāris klikšķiem ir iespējams tikt pie mainīgā lietojuma devu kartēm (VRA), lai varētu mēslot laukus nevis ar vienu konstantu devu, bet mainīgām – atbilstoši augu vajadzībām.

Yara Latvija agronomi aicina: "Esiet gatavi jaunajai mēslošanas sezonai laicīgi – jau šobrīd ir iespējams sagatavot VRA kartes ziemas rapša laukiem, par pamatu ņemot rudens biomasas kartes"

Daiga Sergejeva, Yara Latvija agronome





Jūs varētu interesēt arī


Satura mārketings

Individuāla pieeja apdrošināšanai

Individuāla pieeja apdrošināšanai

Apdrošināšanas kompānijas If ekspertu padomi

Satura mārketings

Automātiskās ugunsdzēšanas sistēmas smago spēkratu aizsardzībai

Automātiskās ugunsdzēšanas sistēmas smago spēkratu aizsardzībai

Par automātiskajām ugunsdzēšanas sistēmām stāsta Andrejs Sto...