Menu




Lemken izstrādā oglekļa bagātināšanas arklu

Ziņas 08.02.2022   

Lemken izstrādā oglekļa bagātināšanas arklu


Vācijas uzņēmums Lemken strādā pie īpaša Carbon Farming arkla, kas augsni bagātina ar oglekli. Jaunā agregāta korpusi darbojas mainīgā dziļumā, veidojot kanālus katrā otrajā vagā, lai izjauktu augsnes sablīvējumus un uzlabotu tās auglību. Arkls ir izstrādāts sadarbībā ar Leibnicas Lauksaimniecības izpētes centru.

Ar humusu bagātā augsnes virskārta tiek sajaukta ar zemākiem augsnes slāņiem. Augu saknes ieaug dziļākos augsnes līmeņos, lai piekļūtu tur esošajam mitrumam un barības vielām.

Izmēģinājumi liecina, ka vairāk nekā puse no šādā veidā iemaisītā humusa tiek saglabāta, nodrošinot ilgstošu CO2 atrašanos augsnē un jau pirmajā gadā ir fiksēts ražas pieaugums līdz 5%. Apakšējie augsnes slāņi ar nelielu humusa saturu, uzarot tiek sajaukti ar augsnes virskārtu un tur paliek vairākus gadus, bet no kultūraugiem ievadītais ogleklis veido jaunu, ar mitrumu bagātu augsnes virskārtu.

Šo aršanas metodi var atkārtot pa diagonāli galvenajam darba virzienam pēc pieciem līdz desmit gadiem. Savienojot kopā ar Lemken iQblue moduli, oglekļa arkls, kura pamatā ir pašlaik pieejamie Lemken modeļi, varēs apkopot konkrētai vietai raksturīgus darba datus un precīzi dokumentēt izveidoto kanālu dziļumu un novietojumu.

Paredzams, ka jaunais arkls būs pieejams no 2024. gada vidus.

 





Jūs varētu interesēt arī


Ziņas

Akmeņu savākšanas iekārta Stoneless

Akmeņu savākšanas iekārta Stoneless

Kvadraciklam vai minitraktoram piekabināms akmeņu savācējs S...

Ziņas

Iznācis žurnāla PROFI LATVIJA jaunais numurs!

Iznācis žurnāla PROFI LATVIJA jaunais numurs!

Šajā profi Latvija žurnālā, kā jau ierasts, piedāvājam visda...

Ziņas

Väderstad piedāvā lielākas ietilpības BioDrill

Väderstad piedāvā lielākas ietilpības BioDrill

Väderstad palielinājis sīksēklu sējmašīnas BioDrill tvertnes...