Menu




Balvas lauksaimniecības robotiem

Ziņas 20.01.2022   

Balvas lauksaimniecības robotiem


Nesen Francijā notikušajā FIRA (Starptautiskais lauksaimniecības robotikas forums) pasākumā Horsch Roboter uzvarēja daudzfunkcionālās tehnikas kategorijā kā 2021. gada labākais lauka robots.

Specializētās kategorijas balvu saņēma Ziemeļamerikas ražotāja Vermeer autonomais apaļo ķīpu savācējs Bale Hawk, bet augļu novākšanas robots Eve no Francijas firmas Ripe Robotics ieguva ražas novākšanas balvu.

Dažas autonomās mašīnas, kas bija izstādītas Diagora kongresu centrā netālu no Francijas pilsētas Tulūzas, jau ir redzētas Eiropas lauksaimniecības izstādēs. Tomēr trīs dienu FIRA pasākumu unikālu padara tas, ka 100% uzmanības centrā ir robotizētās mašīnas.

Ar Deutz dzinēju darbināmais Bale Hawk var autonomi iekraut trīs ķīpas vienlaikus un piegādāt un izkraut tās iepriekš noteiktā vietā. Veiksmīgi pārbaudīts ar ķīpām, kas sver līdz 600 kg, transportlīdzekļa pašmasa ir mazāka par 3,0 t.

Kopš pirmās izrādes 2016. gadā šis šovs ir strauji attīstījies. Šoreiz tajā piedalījās pieci robotu ražotāji un 200 fizisku apmeklētāju (plus 50 tiešsaistes apmeklētāji) no 10 valstīm. 70 izstādes dalībnieki demonstrēja 36 autonomas mašīnas (17 tiešsaistē). 1500 dalībnieki (fiziski un tiešsaistē) bija no vairāk nekā 80 valstīm. Francijā notiekošo pasākumu arvien vairāk uzņēmumu izmanto jaunu iekārtu laišanai tirgū.

Izstādē prezentētais Francijas uzņēmumā Naïo Technologies tapušais sēšanas un augsnes irdināšanas robots Orio.

Citi interesanti roboti bija Elatec E-Trac elektrisko darbarīku nesējs, Titan FT-35 no Farmwise un Swarmfarm Swarmbot, kas var darboties gan ar smidzinātāju, gan pļāvēju.

Pasākumā piedalījās arī Lely ar savu Exos zero lopbarības robotu.

Nākamais FIRA pasākums ir plānots 2022. gada 6. - 8. decembrī. Šogad no 18. līdz 20. oktobrim notiks arī pirmā FIRA izstāde ASV, Kalifornijā.





Jūs varētu interesēt arī


Ziņas

Akmeņu savākšanas iekārta Stoneless

Akmeņu savākšanas iekārta Stoneless

Kvadraciklam vai minitraktoram piekabināms akmeņu savācējs S...

Ziņas

Iznācis žurnāla PROFI LATVIJA jaunais numurs!

Iznācis žurnāla PROFI LATVIJA jaunais numurs!

Šajā profi Latvija žurnālā, kā jau ierasts, piedāvājam visda...

Ziņas

Väderstad piedāvā lielākas ietilpības BioDrill

Väderstad piedāvā lielākas ietilpības BioDrill

Väderstad palielinājis sīksēklu sējmašīnas BioDrill tvertnes...